woensdag 13 juni 2018

Kruistocht tegen het basisinkomen in de NRC


In de NRC weer eens een bericht over het basisinkomen. En alweer negatief.
Invoering van een uiniverseel basisinkomen in Nederland zou zelfs voor "meer armoede" zorgen!
Dat is althans de conclusie van onderzoekers van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck van de Universiteit Antwerpen.

Deze Belgische onderzoeksclub heeft in opdracht van (althans betaald door) het Instituut Gak becijferd dat een uiniverseel basisinkomen in Nederland een slecht idee is, gegeven ons huidige fiscale instrumentarium !!!
Het is de gangbare truc die tegenstanders van het basisinkomen toepassen om het idee af te branden.
Maar in welk heilige boek staat geschreven dat aan ons bestaande fiscale stelsel niets veranderd mag worden? Dit krakkemikkige stelsel, met zijn woud van heffingskortingen en toeslagen, uitzonderingen op de uitzonderingen, waarin het draagkrachtbeginsel inmiddels uit het zicht is verdwenen, is allang aan herziening toe. Dat zeggen wij niet alleen, maar met name de topexperts op dat gebied (professoren fiscaal recht Leo Stevens en Koen Caminada).

In mijn boek "Plan voor eengelukkige samenleving" laat ik zien dat het op een andere fiscale basis wel degelijk mogelijk is om een universeel basisinkomen in te voeren. En waarom het sociaal noodzakelijk en economisch op de langere duur onvermijdelijk is.

De Belgische onderzoekers vinden een basisinkomen niet nodig: "Er is een hoge tewerkstelling, een laag armoedepeil en weinig inkomensongelijkheid."
Een op de tien huishoudens op, cq onder de armoedegrens (ruim 11 procent van de kinderen!) vinden de Belgen kennelijk "een laag armoedepeil". Nou, ik niet.
Er is inderdaad een lage formele inkomensongelijkheid, maar een exorbitant grote en toenemende vermogensongelijkheid (vermogensaanwas is blijkbaar geen inkomen?).
En voor een basisinkomen zijn geen economische argumenten volgens de Belgen. Een gestaag dalende Arbeidsinkomensquote en daarmee gepaard gaande stagnatie van de algehele koopkracht is geen economisch argument? DNB president Klaas Knot kletst blijkbaar maar wat uit zijn nek?

Ik heb sterk de indruk (niet alleen uit dit artikel) dat de NRC bezig is met een kruistocht tegen het basisinkomen en kan maar niet begrijpen waarom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten