zaterdag 24 september 2016

Prinsjesdag zonder prinsjes en politieke beschouwingen zonder …. juist!

Het was weer prinsjesdag afgelopen dinsdag. Eerst voor Jan-met-de-pet langs het parcours van de Glazen Koets en vervolgens voor de heren-in-jacquet en de dames-met-de-hoedjes in de Ridderzaal.

Na het ceremonieel volgt dan traditiegetrouw de aanbieding van de Miljoenennota (wanneer gaan we die omdopen in Miljardennota?) en natuurlijk het debat daarover, de zogenaamde 'Algemene Politieke Beschouwingen'.
Het bijzondere van het debat over de Miljoenennota was dit jaar, dat het niet ging over de Miljoenennota. Het ging over het optreden van de premier in een VPRO-programma en over de cijferkennis van Emile Roemer op het zorgdossier. En zelfs daar ging het niet over. Het ging om het aanbrengen van krasjes op de Teflon-coating van de VVD-lijstaanvoerder en het framen van de SP-lijstaanvoerder als lief, maar onbekwaam. Niet de begroting voor volgend jaar, maar de verkiezingen van volgend jaar stonden centraal.

Volgens het kabinet is de crisis voorbij, zijn de overheidsfinanciën op orde en valt er dus niets meer te regeren in deze kabinetsperiode.
Onze volksvertegenwoordigers waren het daar blijkbaar mee eens. Ze stelden weinig vragen aan het kabinet en deden geen ingrijpende wijzigingsvoorstellen. Er kwamen geen grote ideeën langs en we kregen geen politieke vergezichten te zien. Het ging weer over de krant van gisteren en in dit geval zelfs over televisie van eergisteren.

Donderdag in DWDD was oud VVD-leider Wiegel te gast, die ook vond dat het kabinet is uitgeregeerd. Hij stelde daarom voor om de hele zaak maar wat eerder op te doeken en verkiezingen uit te schrijven voor begin januari. Dan hoeven we het verkiezingsgewauwel wat minder lang aan te horen er kan er volgend jaar veel eerder weer serieus geregeerd worden. Dat was helemaal geen slecht idee van de oude heer Wiegel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten