zaterdag 5 september 2015

Technologische werkloosheid in het nieuws deze week

Alleen al deze week zijn er in de VS meerdere nieuwsartikelen uitgekomen over hoe machines het werk van mensen overnemen. Zo zien we robots die kunnen kunstschilderen, nieuws rapporteren, en bakstenen muren metselen. Ondanks positieve geluiden over de Amerikaanse economie, zoals toename van het aantal banen en afname van het werkloosheidspercentage, zien we de laagstbetaalden in de VS daar niet van profiteren. Zij hebben zelfs te maken met lagere lonen.

Het artikel in The NewYork Times is naar aanleiding van een onderzoek dat is uitgevoerd door het National Employment Law Project. In hun rapport tonen ze aan dat lonen in alle sectoren van de economie maar vooral die van laag betaalde banen in de dienstensector sinds de Great Recession alleen maar zijn afgenomen.Hoe kan dit? De meeste van deze banen worden namelijk niet direct bedreigd door automatisering!
Wel, wat we hier zien is 'collateral damage'. Ook degenen die hun baan niet verliezen aan een machine zullen de effecten ondervinden van technologische werkloosheid omdat ze in toenemende mate moeten concurreren op de arbeidsmarkt, met degenen die hun baan al wél zijn kwijtgeraakt.

Denk niet dat dit een ver-van-ons-bed show is. Nederland innoveert net zo hard als andere landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten